Skip to main content

Izkušnje mladih izven meja: Srečanje projekta "Her Voice" v Španiji

12 Junij 2024

CERV projekt: Her Voice
WP1, 13.-16. maj 2024, Denia, Španija

Na povabilo Ljudske univerze Kočevje sva se v mesecu maju študentki Barbara Moric in Živa Rac udeležili partnerskega srečanja projekta HER VOICE v mestu Denia v Španiji. Namen projekta je povečati vključenost žensk pri oblikovanju lokalnih zelenih in trajnostnih politik ter poudariti vlogo mladih pri zelenem prehodu. Povabilo sva zaradi zanimive tematike z veseljem sprejeli in se veselili ogleda dobrih praks. Z Živo delujeva tudi v organizaciji Klub Kočevskih študentov, zato naju je obisk še posebej zanimal z vidika sodelovanja z mladimi izven naših meja.

Naše potovanje v Španijo se je začelo z jutranjim odhodom iz Kočevja proti letališču Treviso. V mesto Alicante smo prispele dopoldne in se odpravile raziskovat mesto. Povzpele smo se na Castillo de Santa Barbara, se sprehodile po plaži, ter v mrzlem morju namočile noge. Zvečer so nas odpeljali v turistični kraj Denia, kjer smo se namestili v hotelu in se prvi večer spoznavali na terasi z ostalimi udeleženci projekta. Zanimivo je bilo spoznavati mlade z drugačnimi izkušnjami iz drugih kultur ter spoznavati njihov pogled na skupne tematike, ki nas zadevajo.

Naslednji dan so nam predstavili vodilni partnerji projekta - organizacija UNED, sledil je tudi obisk mestne hiše. Nadaljevali smo z obiskom vinarne Les Freses, Eco-Cellar v kraju Jesus Pobre. Tam smo poskusili okusne lokalne jedi in vino. Po povratku v hotel smo imeli prosti čas za kopanje, sledila je večerja in druženje.

Sreda je bila namenjena ogledu Xabie, ter delovnemu sestanku, v večernih urah pa smo si odšli v Denio ogledati še Marine museum. V klubu Real club Nautico smo se udeležili predstavitve projekta za ohranitev morskih konjičkov. Večer smo zaključili z večerjo in plesom ob zvokih odlične lokalne glasbene skupine.

Potovanje smo zaključili v četrtek z jutranjim odhodom na letališče.

Naša izkušnja v Denii je bila izjemna in navdihujoča. Spoznali smo številne dobre prakse: partnerji iz organizacije UNED so nam pokazali, kako fleksibilno in dostopno je lahko učenje. Denia, kot Kreativno mesto gastronomije, nas je navdušila z uporabo lokalnih proizvodov in tradicionalnimi jedmi, ki krepijo kulinarično tradicijo. Projekt Bancalet podpira lokalne kmetijske in prehrambene izdelke pod skupno blagovno znamko. Spoznali smo protokol proti spolnemu nasilju v Denii, ki nam je lahko vzor, kako lahko lokalne skupnosti pomagajo pri preprečevanju spolnega nasilja. Ladjarsko podjetje Balearia nas je navdušilo s prehodom na električne/hibridne trajekte, Real club nautico Denia pa s prizadevanjem za ohranitev morskih konjičkov.

Denia nam je pokazala, kako združiti tradicijo, inovacijo in skrb za okolje in ljudi. Kot udeleženke srečanja v Španiji lahko rečeva, da sva pridobili kar nekaj dragocenih izkušenj in vpogledov v druge kulture, ki bi jih lahko prenesli tudi v domače okolje.

Zapisala: Barbara Moric

Foto galerija


Zadnje novice