Skip to main content

"Mladi mladim" na šolah v Kočevju – o nadaljnjem izobraževanju iz prve roke

17 Maj 2024

"Mladi mladim" je super kul program, kjer dijaki in študenti delijo svoje znanje in izkušnje na izobraževalni poti mladim osnovnošolcem ali dijakom. Program je zasnovan tako, da spodbuja sodelovanje in medsebojno učenje. Cilj je, da mladi pridobijo nova znanja, veščine in samozavest, vse to pa na zabaven in sproščen način. Kar je še najbolje, iz ust mladih. Cilj je, da mladi dobijo jasnejšo sliko o svoji prihodnosti in da se lažje odločijo, katera pot je prava za njih.

Kaj smo počeli?

Na vseh štirih šolah v Kočevju smo organizirali različne aktivnosti in delavnice, kjer so dijaki zaključnih letnikov in učenci, osnovnošolci pridobili informacije o pomembnih temah, povezanih z nadaljnjim izobraževanjem:

Gimnazija Kočevje: Govorili smo o različnih študijskih programih in poklicnih možnostih. Študenti so delili svoje zgodbe o tem, kako so izbrali svoj študij in kaj jim je pri tem pomagalo. Kje se v univerzitetnem mestu žura, kako poteka bivanje v študentskem domu, kako potekajo izpitna obdobja…

OŠ Zbora Odposlancev: Dijaki so predstavili različne srednješolske programe, delili svoje izkušnje o načinu učenja in zahtevnosti programov. Učenci so izvedeli, kaj lahko pričakujejo in kako se najbolje pripraviti na srednjo šolo.

OŠ Ob Rinži: Učenci so se seznanili z življenjem v dijaških domovih. Dijaki so razložili, kako poteka bivanje, kakšne so možnosti za prehrano in kako se organizirati, da je življenje v domu prijetno in uspešno. Poleg tega so hudomušno predstavili obdobja ocenjevanja, opravljanja prakse, tudi v tujini in predvsem pomembnost upoštevanja talenta in interesa ob izbiri šole.

OŠ Stara Cerkev: Poseben poudarek smo dali testiranju in ocenjevanju. Dijaki so delili nasvete, kako se najbolje pripraviti na teste, kako premagati tremo in kako izboljšati svoje učne navade. Tudi štipendiranje in status športnika je požel kar nekaj zanimanja.

Kaj so pridobili mladi?

S programom so mladi pridobili pomembne informacije, ki jim pomagajo pri odločitvah o nadaljnjem šolanju in karierni poti. Oblikovali so jasno sliko o prihodnosti.
Z več informacijami in izkušnjami iz prve roke so učenci in dijaki samozavestnejši pri izbiri šole ali študija.

Pridobili so praktične nasvete, kako se učinkovito učiti, kako se pripraviti na selitev v dijaški ali študentski dom, ter kako se soočiti z izzivi, ki jih prinaša nova šolska okolica.

Dijaki in študenti so delili svoje osebne izkušnje, kar je ustvarilo občutek skupnosti in podpore. Mlajši učenci so videli, da niso sami na tej poti.

Gostili smo dijakinje in dijaka Gimnazije in Športne Gimnazije, dijakinjo predšolske vzgoje, dijakinjo zdravstvene nege, dijake programa mizar, dijake in dijakinjo programa strojni tehnik, dijaka programa elektrotehnik, dijaka programa gradbeništva in študente različnih študijskih programov in smeri (računalništvo, arhitektura, medicina, obramboslovje, agronomija, fizioterapija, komunikologija, krajinska arhitektura, multimedije…)

Program "Mladi mladim" je ključen za vsakega mladega, ki se pripravlja na prehod v srednjo šolo ali študij. Ponuja dragocene informacije in praktične nasvete, ki olajšajo te pomembne življenjske odločitve. Poleg tega program spodbuja povezovanje in medsebojno pomoč, kar krepi samozavest in pripravljenost na prihodnost.
Pridružite se nam tudi naslednjič in odkrijte vse, kar morate vedeti o svoji izobraževalni poti. Skupaj bomo premagali vse izzive! Lahko pa se tudi oglasite v Karierni center za mlade Kočevje na indidvudalno svetovanje in pogovor o vaših interesih.Foto galerija


Zadnje novice