Prijava na e-novice o dogodkih in novostih

Kje pridobiti ZNANJE v Kočevju?

Duševne motnje v športu

Sestavni in popolnoma sprejemljivi del športa so poškodbe. Vendar pa je tista prava senca, vedno zanikana, duševno zdravje športnikov. Vedno več je posameznih vrhunskih športnikov, ki so javno spregovorili o svojih težavah v duševnem zdravju, o depresiji, motnjah hranjenja, tesnobi. Nekaj je tudi tistih, ki redko spregovorijo v javnosti, zato pa polnijo rumeni tisk zaradi težav z alkoholom. Navkljub vsemu pa še vedno prevladuje splošno mnenje, da so med vrhunskimi športniki težave v duševnem zdravju redke.

Predavanje in predstavitev knjige, ki nas na strokovno-poljuden način sooča z duševnimi motnjami športnikov, o katerih se vse premalo govori. Zajema široko področje vpletenih: od otrok do vrhunskih športnikov, od vpliva primarnih družin do vpliva trenerjev. Strokovna besedila in raziskave nadgrajujejo pretresljive izpovedi vrhunskih športnikov, ki nam iz prve roke razkrijejo, s čim se soočajo.

Predavatelj: Dr. Uroš Perko, rojen leta 1976, je odraščal v Kamniku, kjer je končal osnovno šolo. V Ljubljani je končal športno gimnazijo in se nato posvetil športnemu plezanju. Dosegal je odmevne rezultate in bil v skalnem plezanju eden izmed vodilnih športnih plezalcev v Sloveniji. Po končani karieri se je posvetil študiju in leta 2021 doktoriral na Fakulteti za vede o zdravju na temo duševnih motenj v športu. V letu 2016 je vzporedno vpisal študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. Je specializant geštalt psihoterapije, v Zavodu Mitikas nudi pomoč ljudem v stiski po socialno-andragoški metodi in individualno terapijo po geštalt psihoterapevtskem pristopu. Kot terapevt redno deluje z zasvojenimi v Don Pierinovih komunah (Skupnost Srečanje). Je avtor večih strokovnih in znanstvenih člankov na temo duševnega zdravja športnikov in različnih zasvojenosti.

Dodatne informacije: Andreja Vlašič Bižal, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041 708 483

Sofinancerji PIK LUK

Informacije o dogodku

Datum dogodka čet, 06. 04. 2023 - 17:00
Max. udeležencev 50
Prijavljenih 28
Prosta mesta 22
Cena za posameznika Brezplačna udeležba
Lokacija Ljudska univerza Kočevje
Za ta dogodek več ne sprejemamo prijav.