Prijava na e-novice o dogodkih in novostih

Kje pridobiti ZNANJE v Kočevju?

Tor Arnbjørn: Podkast kot digitalna vizitka

Vabljeni v četrtek, 11. maja 2023 ob 10. uri v Veliki stolp Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, kjer gostimo danskega strokovnjaka za podcaste, Tora Arnbjørna.

Na 2-urni delavnici boste udeleženci spoznali trenutno stanje medija podkast, njegovo zgodovino ter prednosti in slabosti tega medija. Prav tako boste znali bolje krmariti med različnimi vrstami formatov in vsebin. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Udeleženci bodo slišali tudi nekaj primerov podkastov, ki so bili uporabljeni za oblikovanje osebne blagovne znamke in v poslovne namene, ter bodo razumeli, kako je lahko podkast veliko več kot le enosmerna zvočna datoteka, objavljena na platformi za podkaste. Namesto tega je lahko podkast, če je pravilno izveden, orodje za krepitev moči, s katerim lahko sebe ali svoje podjetje/organizacijo predstavite kot privlačnejšo od drugih. Lahko služi tudi kot platforma za trženje in je začetek odnosa med vami in potencialnimi strankami.

Za pošteno in nepristransko novinarstvo je že od nekdaj znano, da pomaga krepiti demokratične institucije v družbi, v zadnjih nekaj letih pa smo pri našem delu spoznali, kako velik potencial ima podcasting kot orodje za opolnomočenje različnih interesnih skupin. Pomaga obveščati in izobraževati veliko skupino poslušalcev. Število poslušalcev podkastov hitro narašča, vstopna ovira tako za izdajatelja kot za uporabnika pa ni nič več kot le mobilni telefon in prenosni računalnik.

O predavatelju:
Tor Arnbjørn, RAKKERPAK PRODUCTIONS
www.RAKKERPAK.nu

Podjetje Rakkerpak Productions je bilo ustanovljeno konec leta 2019 in se je od takrat uveljavilo kot eno vodilnih danskih podjetij za produkcijo podkastov. Med drugim sodelujejo z obema vodilnima danskima javnima radiotelevizijama, DR P1 in Radio 4, ter različnimi organizacijami, kot so Dansko združenje voditeljev (Lederne) in Dansko združenje novinarjev (Journalistforbundet), Dansko združenje pravnikov in ekonomistov (DJØF) ter Dansko ministrstvo za izobraževanje.

Družbo sta ustanovila dolgoletna izkušena strokovnjaka na področju javnih storitev, Dorte Palle (novinarka, voditeljica podkastov in nekdanja vodja oddelka za kulturo pri danski radioteleviziji) in Tor Arnbjørn (novinar, voditelj podkastov ter nekdanji vodja radia in vodja razvoja programov pri danski radioteleviziji). Verjameta, da je ključ do njunega uspeha nepopustljiva osredotočenost na pripovedovanje zgodb in dobro novinarstvo v kombinaciji s prirojeno željo po nenehnem iskanju novih načinov za ustvarjanje programa. V zadnjih štirih letih so bili nominirani in uvrščeni v ožji izbor za številne avdio nagrade (na primer Prix Italia, 2020, Prix Radio Denmark, 2021 in 2022 ter The Podcast Prize, 2022), že leta 2019 pa je Dorte Palle prejel dve nagradi Prix Radio za najboljši komercialni podcast in komercialno sodelovanje leta na Danskem.

Leta 2021 sta zagnala Rakkerpak Radio, platformo za podkaste z lastnimi izvirniki Rakkerpak Originals. Trenutno pripravljata obsežno serijo o periodičnem sistemu, ki jo financira donacija fundacije Novo Nordic in bo na platformi objavljena letos spomladi.

Skupaj (Palle in Arnbjørn) sta napisala tudi prvo dansko knjigo o podcastingu (Podcastbogen, Ajour, 2019) in soustanovila Nordijsko akademijo za podcaste v sodelovanju z Dansko šolo za novinarstvo (DMJX) in City of Sound, Struer. V zvezi s tem poučujeta na različnih ravneh, od mladih, ki so pravkar končali študij, do tečaja Podcast za profesionalce, ki ga ponuja Danska šola za novinarstvo (Danish School of Journalism). Od leta 2019 sta poučevala več kot 20 razredov in razvila učni okvir, ki od študentov prejema zelo visoke ocene. Leta 2021 sta organizirala tudi nordijsko konferenco o podcastih, trenutno pa pripravljata konferenco številka dve, ki bo potekala avgusta letos.

Tor Arnbjørn je poleg tega, da je skoraj dvajset let delal na danski radioteleviziji, opravil tudi magistrski študij človekovih pravic in družbenih sprememb na univerzi City v Londonu, med letoma 2019 in 2020 pa je delal kot odgovorni urednik pri VICE Media v Londonu.

Predavanje bo v celoti v angleškem jeziku.
Udeležba je brezplačna, prijava je obvezna.

Delavnico organizirajo Center za kreativnost, Podjetniški inkubator Kočevje, Rakkerpak Productions in Lokatur.

Informacije o dogodku

Datum dogodka čet, 11. 05. 2023 - 10:00
Datum zaključka čet, 11. 05. 2023 - 12:00
Max. udeležencev 75
Prijavljenih 22
Prosta mesta 53
Cena za posameznika Brezplačno
Lokacija Fužinski grad - MAO
Za ta dogodek več ne sprejemamo prijav.