Prijava na e-novice o dogodkih in novostih

Kje pridobiti ZNANJE v Kočevju?

Kako napisati zanimiv članek brez novinarskih izkušenj

Ste kdaj sedli za mizo, si skuhali kavo, hoteli začeti pisati, pa ni šlo? Ste besede premetavali sem in tja, popravljali začetke ali celo napisali pol strani, pa prebrali in nezadovoljni z rezultatom vse skupaj zbrisali? Nič hudega, tudi najboljši pisci, med njimi denimo slavni Stephen King, priznavajo, da je najslabši trenutek vedno, preden začneš pisati.

Pisanje je proces. Ne gre zgolj za ure, preživete za računalnikom, ampak za čas, ko vam misli med spremljanjem dogodka, zbiranjem podatkov, med hojo po mestu ali pomivanjem posode švigajo po glavi. Je proces skrbnega izbiranja besed, načina podajanja informacij ter preverjanja. Iskreno: novinarji si srčico prispevka oblikujemo že med poslušanjem sogovornikov, ko izločimo balast, izluščimo jedro in se vprašamo: »Kaj želim sporočiti?«. Četudi gre za 'šablonske' teme, to je dogodke, ki potekajo podobno (denimo podpisi pogodb), jih ne začenjamo: »V petek, 24. julija, je kočevski župan z ministrom za infrastrukturo v prostorih KCK-ja podpisal pogodbo …«, ampak premeljemo, pogledamo z drugega zornega kota, poiščemo zanimivosti, potem pa vse skupaj pregnetemo in ustvarimo tekst, ki poda celovite informacije javnosti (kateri!), izpostavi problem, oriše situacijo in nenazadnje: tekst, ki je zanimiv!

Na delavnici pisanja člankov bomo:

  • spoznali osnovne novinarske zvrsti glede na njihove prevladujoče funkcije,
  • spoznali značilnosti novinarskih besedil,- pogledali nekaj primerov,
  • spoznali, da prispevki niso le članki (ampak tudi TV, radijski, spletni prispevki),
  • se naučili, kako poiskati vire, kdaj uporabiti citate, kdaj navajati,
  • se naučili, kdaj je treba uporabiti načelo obrnjene piramide ter obveznih 5 K + Z,
  • se naučili napisati zanimivo besedilo!

Predavateljica: Petra Šolar je diplomirala na Fakulteti za družbene vede, program novinarstvo. V času študija je pripravljala prispevke za študentski časopis Lokal'c, radio Univox, radio Urban ter vodila dnevnoinformativne oddaje na TevePika. Po diplomi je vrsto let pripravljala prispevke za informativni program Televizije Slovenija, nato pa kot del ekipe TV Kočevje ustvarjala prispevke in oddaje, vodila soočenja. Kasneje je bila poročevalka za časopis Dnevnik, od leta 2015 do 2019 pa urednica časopisa Kočevska. Rada ima dobre zgodbe, kot vodnica pa jih je leto in pol tudi pripovedovala obiskovalcem Kostela.

Dodatne informacije: Sara Krivdić OražemTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

Logotipi SIO

Aktivnosti "Podjetniškega inkubatorja Kočevje" v okviru operacije SIO "KOCEVJE" 2020-2022 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Z registracijo potrjujete, da ste seznanjeni s tem, da bodo zgoraj navedeni osebni podatki skladno z zakonskimi podlagami zbrani, hranjeni, obdelovani in uporabljeni za potrebe izvajanja aktivnosti v okviru javnega razpisa SIO 2020-22, in soglašate s tem, da so ti podatki za namene spremljanja in poročanja v okviru javnega razpisa posredovani agenciji (SPIRIT Slovenija) in/ali ministrstvu MGRT.

Delavnica bo potekala v živo, na Podjetniškem inkubatorju Kočevje. Zaradi epidemioloških omejitev smo delavnico omejili na 20 mest.

Informacije o dogodku

Datum dogodka sre, 08. 09. 2021 - 12:00
Datum zaključka sre, 08. 09. 2021 - 15:00
Max. udeležencev 20
Prijavljenih 20
Prosta mesta 0
Cena za posameznika Delavnica v živo
Lokacija Podjetniški inkubator Kočevje - cona LIK
Za ta dogodek več ne sprejemamo prijav.